Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Nap Napja 2014

A Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására Magyarországon 1994. óta évente szervezi meg a nyári napfordulóhoz közeli vasárnapon a Nap Napja rendezvényt a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) Gödöllőn. Az idei 21. alkalom június 15-én került megrendezésre. A program célja a megújuló energiaforrások, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítás népszerűsítése.

A rendezvényt a program kezdeményezője és házigazdája, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg, Imre László professzor, az MNT tiszteletbeli elnöke és Fábián Zsolt ny. alpolgármester köszöntötte. A napot Tóth Edit tanárnő vezetésével az Erkel Ferenc Általános Iskola 7. a osztályának gitárkíséretes Nap-köszöntő dalcsokra tette ünnepélyessé.

A napenergia hasznosításhoz kapcsolódóan Véghely Tamás, a Gaiasolár Kft ügyvezető igazgatója előadásában a napelem technológia fejlődését mutatta be. Kitért a hatásfokok alakulására, az alkalmazási területek bővülésére és ízelítőt adott az új fejlesztési irányokra és távlatokra vonatkozóan is. Komlós Ferenc ny. minisztériumi főtanácsos a hőszivattyúzás jelentőségéről tartott előadásában bemutatta a hőszivattyútípusokat, megépült, működő alkalmazási példákkal. Értékelte a jelen helyzetet, hangsúlyozta Magyarországnak az alkalmazáshoz szükséges kedvező geotermikus és hidrológiai adottságait, felhívva a figyelmet a kiaknázására, továbbá javasolta a hőszivattyú hungarikumok listájába kerülését. Zsugonits Attila megújuló energetikai szakmérnök egy konkrét PV-s rendszer tervezését mutatta be, értékelte környezetvédelmi, energetikai és megtérülési időre vonatkozó szempontok alapján is. Talita Moura de Souza  a SZIE brazíliai MSc-s hallgatója a megújuló energiák brazíliai alkalmazási lehetőségeit mutatta be röviden, angol nyelven. Az előadások hozzászólásokkal egészültek ki. A megújuló energiák témakör fontosságát mutatta a felvetődött kérdések kapcsán kibontakozó élénk vita. A szakmai részt a Höflenergy Kft eszközbemutatója színesítette.

A program személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre is lehetőséget kínáló fogadással zárult. Az előadások prezentációi pdf formátumban a Magyar Napenergia Társaság honlapján, http://fft.szie.hu/mnt/konferencia.htm címen elérhetők.

CsatolmányMéret
nap_napja_foto.jpg1.85 MB
© 2004-2017.