Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Energia és Környezet Workshop 2014.

2014. december 4-5-én 20. alkalommal került megrendezésre a SZIE GÉK Környezetipari Rendszerek Intézet, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék által alapított és évente megrendezett Energia és Környezet Workshop (20th Workshop on Energy and Environment, EE 2014). A rendezvényt Dr. Farkas István professzor, a Környezetipari Rendszerek Intézet igazgatója, a konferenciasorozat alapító elnöke nyitotta meg és Dr. Szabó István professzor a Gépészmérnöki Kar dékánja is köszöntötte.

A nemzetközi konferenciasorozat célja az energiához és környezetünkhöz kapcsolódó azon kutatási irányok és eredmények bemutatása, melyeket a témakörben az utóbbi évben értek el egyetemünkön és az együttműködő társegyetemeken. A programban a hazaiak mellett osztrák, német, román, brazil, portugál és indonéz szerzők előadásai szerepeltek.  Az egyetemünkön tanuló, a Fizika és Folyamatirányítási Tanszékhez a napenergia hasznosítás révén kapcsolódó brazíliai hallgatók összefoglaló előadásai külön színt vittek a programba.

A rendezvény kiemelt témaköre idén a napenergia hasznosítás volt, a 27 előadás szinte mindegyike érintette ezt a témát, minden aspektusa szóba került: a passzív hasznosítás, az üvegházak, a kollektoros fűtés, ill. napenergiás hűtés és légkondicionálás, a fotovillamos hasznosítás kapcsán a 3. generációs napelem technológia és a hatásfok spektrális intenzitástól való függése. Természetesen a napjainkban egyre elterjedőbb hibrid rendszerek sem maradtak ki a sorból. A környezetünk vonatkozásában pedig a talaj hő- és anyagtranszportjáról, diffúziós folyamatairól, valamint a szoláris rendszerek környezeti, és az épületek helyi klímát befolyásoló hatásáról hallhattunk érdekességeket. Az előadásokon elhangzott eredményeket mérési adatok, modellek segítségével végzett szimulációk támasztották alá.  

Az előadások 1 oldalas összefoglalói a rendezvényre megjelentetett kiadványban olvashatók, melynek elektronikus változata a http://fft.szie.hu/ee2014.html címen minden érdeklődő számára hozzáférhető.

A rendezvény támogatásáért köszönet az OTKA K 84150 és a PV Enlargement projekteknek valamint a Magyar Napenergia Társaságnak és a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskolának.

© 2004-2017.