Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Dr. Farkas Istvánt tüntették ki az I. MVM Energetikai Nemzeti Díjjal

Dr. Farkas István, a Gépészmérnöki Kar Környezetipari Rendszerek Intézetének igazgatója, a Fizika és folyamatirányítási tanszék professzora, a Műszaki tudományi doktori iskola vezetője részesült a hazai szakemberek közül az I. MVM Energetikai Nemzeti Díjban a kar dékánjának jelölése alapján.  A szakmai kitüntetést december 11-én vette át Budapesten.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szakmai elismerésére, az I. MVM Energetikai Nemzeti Díjra hat hazai és két határon túli szakembert jelöltek.

A kuratórium tagjai: Baji Csaba, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója, a kuratórium elnöke, dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára, prof. dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, egyetemi tanár, dr. Penninger Antal, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének professor emeritusa, dr. Ginsztler János, a Magyar Mérnökakadémia professor emeritusa, akadémikus és dr. Gerse Károly, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatói tanácsadója.

 A kuratórium olyan, a villamosenergia-ipar, illetve az energetika területén példamutató eredményeket elérő szakembereket keresett, akik kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak, ismereteiket a gyakorlatban alkalmazzák, látókörük messze meghaladja a szűken vett szakterületüket, kiemelkedően eredményes, innovatív mérnöki munkát folytatnak, vagy jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre, eredeti felfedezést tettek, szellemi vagy gyakorlati tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez, illetve személyes tevékenységükkel megalapozták/fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

Mint a kitüntetés átadásakor a laudációban elhangzott, dr. Farkas István már fiatalon nemzetközi ismertséget szerzett a szoláris szárítási folyamatok matematikai modellezése, számítógépes szimulációja és irányítási problémái területén. A napenergia-hasznosítás kutatása, népszerűsítése egész tudományos munkásságának meghatározó célja. Kiemelkedő kutatómunkája széleskörű nemzetközi elismertséget szerzett neki, ami a külföldi vendégprofesszori és kutatói meghívásokban, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának általa vezetett Környezetipari Rendszerek Intézetben megforduló külföldi vendégkutatók számában és az általa elnökölt nemzetközi konferenciákban is megmutatkozott.

A napenergia használat mérnöki oktatásban való megjelenítésének terén is hagyományteremtő tevékenységet folytat, hazai és nemzetközi kurzusok vendégelőadója, témavezetőként, majd iskolavezetőként a doktori képzésben is kiemelkedő tevékenységet végez a napenergia-hasznosítással kapcsolatos doktori témák gondozásában. Iskolateremtő tevékenysége a gondozására bízott hazai és nemzetközi kutatási projektek számában is megmutatkozik. Számos nemzetközi szakmai szervezet tagja, a Magyar Napenergia Társaság elnöke.

Az I. MVM Energetikai Nemzeti Díjat Dr. Farkas István egyrészt a megújuló energiaforrások, azon belül is elsősorban a napenergia minél szélesebb körű hasznosításáért tett erőfeszítései, másrészt kiemelkedő kutatómunkája és a Szent István Egyetem Környezetipari Rendszerek Intézetének vezetésében és fejlesztésében elért eredményei alapján nyerte el.

 

© 2004-2017.