Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

A SZIE Gépészmérnöki Kar hallgatóinak dupla sikere a Papp László Sportarénában

Ebben az évben, április 18-án, szombaton a Papp László Budapest Sportarénában került megrendezésre a Go-Kart, Go-Bosch! projekt 3 éven át tartó rendezvénysorozatának második nagy állomása: A Verseny!

A helyszínen 10 magyar felsőoktatási intézmény diákjai (5 Junior és 5 Senior csapat), maximum 22 fős csapatokban mérték össze gokartjaikat, különböző versenyszámokban.

A Senior csapatok már 2013 ősze óta dolgoznak gokartjaikon Bosch alkatrészeket felhasználva. A Junior csapatok 2014 őszén csatlakoztak a versenysorozathoz, így ők idén debütáltak.

Mindkét kategória diákjainak feladata volt, egy általuk tervezett és kivitelezett rendszerrel felszerelni a rendelkezésükre bocsátott gokartot, a megfelelő alkatrészekkel. Minden évben újabbnál újabb feladatok és kihívások várnak a versenyzőkre. A végső cél 2016-ra, hogy a versenyzők innovatív megoldásaikkal egy önjáró gokartot hozzanak létre.

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara Junior és Senior csapattal is elindult a versenyen. Junior csapatunk a G.B.G. Team nevet viseli (Bacsa Mátyás, Csapó Gábor Dávid, Csatári Dániel, Csontos Dávid, Csontos Szabolcs, Erdő Norbert, Erlich Péter, Göncz Norbert, Gyarmati Péter, Haduzsán Gábor, Hornyák Máté, Józsa Péter, Ladnai Bettina, Laskovics Koppány, Strohmayer Péter, Szabó Márk József, Székely Lajos, Szőcs Gergely, Üveges Ádám, Végvári Márton, Mentorok: Lágymányosi Attila, Blahunka Zoltán), szenior csapatunk pedig a SZIe-Kart Team néven vált ismertté  (Bedő Péter, Csereklei Dániel, Csicsári József, Dédesi Zsolt, Horváth Nóra, Jakus Dániel, Kis László, Kurucz Tibor, Lajber Kristóf, Lénárt Alex, Nagy Bálint, Németh Dániel, Orsós Márió, Raub Arnold, Rébb Krisztián, Sallós Csilla, Serfőző Barna, Tajti Anna, Mentorok: Dr. Kiss Péter, Dr. Máthé László, Lajber Zoltán). Külön kiemelendő, hogy a két csapattal együtt a legtöbb hallgatót küldő egyetemként jelentünk meg a rendezvényen.

A verseny a csapatok számára már pénteken elkezdődött, ahol a Bosch mérnökei a technikai megvalósítást pontozták, valamint sor került a projektprezentációkra is. A nap végén a gépátvétel következett, majd mindenki átvonult a Papp László Sportarénába. A csapatok saját boxot kaptak, amit hamar be is rendeztek, hogy a szombati versenyre készen álljanak az esetleges szerelésre, javításra.

A szombati versenynapon nagyközönség előtt mérték össze tudásukat a csapatok és mutatták be fejlesztéseiket, több hónapos munkájuk eredményeit.

A Junior csapatok feladata volt, hogy a gokartba elektromos gázpedált, az eredeti fékrendszertől független és elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat és elektronikus kormányzást építsenek be, ezek segítségével megvalósítva az automatikus párhuzamos pakolást.

A tavalyi automatikus parkolás mellett a Senior csapatok idén új feladatokat kaptak. A gokarthoz egy önindítót és két - akkumulátoros fűnyíróban használt -, motort kaptak a Boschtól. Ezeket és a gokart gyári benzinmotorját felhasználva kellett egy hibrid hajtást megvalósítaniuk. Egy akkumulátoros fúrógépből pedig önindítót kellett tervezni és építeni, ami alkalmas a gokart benzinmotorjának indításához. Radarral és kamerával kellett ellátni a gokartot, majd ezek segítségével megvalósítani a sávtartást, az adaptív sebességtartó automatikát és a vészfékezés funkciót. Ezek mellett gyorsulási és gymkhana versenyek, valamint interaktív programok szórakoztatták a jelenlévőket.

A nap végén kihirdették a helyezéseket: Junior versenyszámban, abszolút kategóriában a 2. helyezést, Senior versenyszámban, szintén abszolút kategóriában pedig a 3. helyezést nyerte el a SZIE két csapata. Mindkét csapat célja, hogy jövőre még szebb eredménnyel térjenek vissza egyetemükre.

(Az első helyet Junioroknál a Pannon Egyetem, Senioroknál a Miskolci Egyetem csapata nyerte el.)

Junior csapat (Szent István Egyetem, G.B.G. Team)

Senior csapat: (Szent István Egyetem, SZIe-Kart)

© 2004-2017.