Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

BioPhys Spring 2015

2015. május 27-29. között tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a BioPhys Spring (BPS 2015) konferencia. Az elmúlt években Prága, Lublin illetve Nyitra adott otthont a rendezvénynek. Idén a konferencia szervezését és lebonyolítását a Szent István Egyetem, KÖRI, Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke végezte.

A nemzetközi konferencia főként a fiatal kutatóknak, PhD hallgatóknak kínált lehetőséget tudományos eredményeik ismertetésére. A rendezvényen 5 szekcióban 78 szerző 31 előadása szerepelt. Az előadások érintették a biológiai anyagok villamos, hőtechnikai, reológiai és hidraulikai tulajdonságait, foglalkoztak az algával, mint bioüzemanyaggal, különböző növényi olajokkal, a sörrel és a talajjal. Az eredmények eléréséhez módszerként többek közt a Raman spektroszkópia, a röntgen spektroszkópia, a tömegspektrometria a regressziós analízis és a különböző modellezési módszerek adták az alapot. Hallhattunk érdekességeket a környezetünket érintő kérdések közül a meteorológiai adatok változásairól, a CO2 kibocsátásról és a megújuló energiák témakörében fotovillamos, napkollektoros és biomassza-termál hibrid rendszerekről. Az előadások sorozata biológiai anyagok extrém körülmények (alacsony hőmérséklet, vákuum) közötti viselkedését szemléltető látványos kísérletek bemutatásával zárult.

A tudományos bizottság tagjai: Farkas István professzor, a SZIE Környezetipari Rendszerek Intézet igazgatója, a rendezvény főszervezője, Jiry Blahovec és Martin Libra a prágai Cseh Élettudományok Egyetem professzorai, Jan Glinski a Lengyel Tudományos Akadémia Lublini részlegének elnöke, Zuzana Hlavacová a nyitrai Szlovák Agrártudományi Egyetem Mérnöki Karának oktatási dékánhelyettese, Jozef Horábik a Lengyel Tudományos Akadémia Agrofizikai Intézet igazgatója, Seres István, a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszékének vezetője és Vlasta Vozarova a nyitrai Agrártudományi Egyetem Fizika Tanszékének vezetője.

Fontos eredmény, hogy a cseh, lengyel, szlovák, román, indonéz és magyar résztvevőknek eredményeik bemutatásán túl szorosabb szakmai együttműködés kialakítására is lehetőséget kínált a konferencia. A tudományos munka mellett szakmai konzultációkra, egyetemünk bemutatására, a Visontai hőerőmű megtekintésére és a magyar konyha néhány specialitásának kipróbálására is volt lehetőség. A résztvevők hasznos ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak.

Az érdeklődők számára a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltárban hozzáférhető az előadások két oldalas összefoglalóit tartalmazó kiadvány.

A rendezvénysorozat 2016-ban Prágában folytatódik.

CsatolmányMéret
bps_15.jpg257.74 KB
© 2004-2017.