Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Nap Napja 2015

A Nemzetközi Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására Magyarországon 1994. óta évente szervezi meg a nyári napfordulóhoz közeli vasárnapon a Nap Napja rendezvényt a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) Gödöllőn. Az idei 22. alkalom június 14-én került megrendezésre. A program célja a megújuló energiaforrások, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítás népszerűsítése.

A rendezvényt a program kezdeményezője és házigazdája, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg, Szűcs Miklós az MNT passzív napenergia hasznosítás szakcsoportjának vezetője, Seres István az FFT tanszékvezetője és Fábián Zsolt ny. alpolgármester köszöntötte. A rendezvényt Tóth Edit tanárnő vezetésével az Erkel Ferenc Általános Iskola 4. a osztályának gitárkíséretes Nap-köszöntő dalcsokra tette ünnepélyessé, és az Erkelesek rajzaiból készített kis kiállítás színesítette.

A napenergia hasznosításhoz kapcsolódóan négy szakmai vitát, beszélgetést indító előadás hangzott el. Fekete István a Szolnoki Főiskola docense a napenergia termikus hasznosításának jelenét, fejlesztési irányait is bemutató előadása a tetőbe integrálható napkollektorokra fókuszált. Háber István a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje a fotovillamos és a hibrid napenergiás rendszerekre vonatkozó tapasztalatokról beszélt bemutatva a kollégium tetején megépült 21 kW csúcsteljesítményű rendszert. Kapros Zoltán szakértő a megújuló energia támogatási rendszerének alakulását, ennek magyarországi és unióbeli helyzetét tekintette át, Termann Zsolt az NVSolar Energia Kft ügyvezető igazgatója pedig a napelemes rendszerek telepítési tapasztalatait foglalta össze sok megépült rendszer bemutatásán keresztül. Az előadások hozzászólásokkal egészültek ki. A megújuló energiák témakör fontosságát mutatta a sok felvetődött kérdés. Szó esett többek közt a hálózatra termelő napelemes rendszerek fűtésre történő hasznosításáról, a napelemek degradációjáról, karbantartásáról, a hatásfok növelésére irányuló trendekről, a napkollektoros, napelemes támogatások arányának változásáról és az organikus napelemekről. A szakmai rész keretében az érdeklődők megtekinthették a Fizika Tanszék teraszán található oktatási és demonstrációs céllal épült napenergiás eszközöket.

A program személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre is lehetőséget kínáló fogadással zárult. Az előadások prezentációi pdf formátumban a Magyar Napenergia Társaság honlapján, http://fft.szie.hu/mnt/konferencia.htm címen elérhetők.

© 2004-2017.