Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Az AGRITECHNICA 2015 kiállításon járt a Gépészmérnöki Kar delegációja

A Gépészmérnöki Kar 16 hallgatóval és 3 oktatóval képviselte a Szent István Egyetemet a 2015-ös hannoveri Agritechnica kiállításon.

A kétévente megrendezésre kerülő kiállítás a világ vezető mezőgazdasági gép- és eszköz szakvására, aminek a középpontjában az ember, a technológia és az innováció áll. A kiállítók a világ minden tájáról új műszaki megoldásokat és szolgáltatásokat mutatnak be, elsősorban mezőgazdasági, erdészeti szakterületekhez kapcsolódóan.<--break->

Idén 47 ország képviselői állították ki termékeiket:

900 kiállító és 450 000 látogató vett részt 88 országból;

  • a kiállítási terület 400 000 m², 25 csarnokban;
  • 200 fórum, rendezvény és kongresszus kínált érdekes és aktuális témákat.

A résztvevők 1100 km utazás fáradalma után, intenzív érdeklődéssel vetették magukat a vásári forgatagba. A látogatás két napjának minden percét - a nyitás pillanatától  zárásig, sőt még azután is - a kiállítók és termékeik megismerésére áldozták.


SZIE GÉK hallgatók Hannoverben

Legyőzhetetlen feladatnak tűnt a hatalmas területen mindent végignézni, de összességében a SZIE GÉK csapatunknak ezt sikerült megvalósítani. Mindenki más-más céggel és annak termékeivel ismerkedett meg részletesen.

Mindannyian törekedtünk arra, hogy minél több kiállítóval építsünk ki személyes kapcsolatot, és megismerjük céljaikat, koncepciójukat, fejlődési-fejlesztési irányaikat.

Tapasztalatainkról szakmai beszámolókat készítettünk, azzal a céllal, hogy itthon maradt hallgató társaink is betekintést nyerjenek az agrár-műszaki technológia és technika jelenkori fejlődésébe.

A kiállítókkal történő beszélgetések során kiderült, hogy számos magyar képviselő is a helyszínen tartózkodott, akik közül többen a Szent István Egyetemen végzett mérnökök. Személyes tapasztalatunk, hogy szívesen fogadtak bennünket és a beszélgetések során elmondták, hogy az egyetemtől elméleti tudás mellett, mérnöki szemléletet és kitartást tanultak, melyek nélkül egy nemzetközi cégnél nem tudnának helytállni.

Örömmel tapasztaltuk, hogy azon cégek, amelyek Magyarországon gyártást folytatnak, keresik az együttműködést egyetemünkkel közös fejlesztések és kutatások, valamint kísérletek lebonyolítására.

A kiállításon tapasztaltuk

A hannoveri 2015. évi Agritechnica kiállításon a jellemző és a legnagyobb fejlődést a mechatronikai rendszerek széles körű alkalmazásában érzékeltük. A mezőgazdasági informatikai rendszerek beépülése is általánosan tapasztalható volt. A munkagépek számos szerkezeti egységének működését elektronika felügyeli, és ennek megfelelően szabályozza/vezérli a rendszert (pl. kések élességének, állapotának figyelése - automatikus élezés). A gép-gép kommunikációra egyre több megoldást láttunk, példaként a kombájn kommunikál a traktorral, amely a magtartály telítettségének és a folyamatos üzem igényének megfelelően áll rendelkezésre a termény elszállításához. A precíziós gazdálkodás technológiai megoldásainak figyelembe vétele ma már valamennyi gépgyártó számára általános géptervezési követelmény, így a kiállításon nem találkoztunk olyan gyártóval, amely ne biztosított volna ilyen szolgáltatást - de legalább szabványos kommunikációs felületet– gyártmányain.

Megfigyelhető volt, hogy a 3-4 évvel ezelőtti technológiák mára már elavultnak számítanak, ezért is tartjuk fontosnak, hogy folyamatosan kövessük a vezető mezőgazdasági gépgyártók fejlesztő munkáját.Fotók Hannoverből

A résztvevők nevében ezúton köszönetet mondunk Dr. Bártfai Zoltán tanár úrnak a hannoveri tanulmányút megszervezésért.

Támogatóink: Walter Stauß – Stiftung, Claas, AXIÁL Kft, MEGFOSZ, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy részt vehettünk a 2015-ös Agritechnica-n.

© 2004-2017.