Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Nap Napja 2016

A Nemzetközi Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására Magyarországon 1994. óta évente szervezi meg a nyári napfordulóhoz közeli vasárnapon a Nap Napja rendezvényt a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) Gödöllőn. Az idei 23. alkalom június 12-én került megrendezésre. A program célja a megújuló energiaforrások, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítás népszerűsítése.

A rendezvényt a program kezdeményezője és házigazdája, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg, Imre László professzor az MNT tiszteletbeli elnöke és Fábián Zsolt ny. alpolgármester köszöntötte. A Nap Napját Tóth Edit tanárnő vezetésével az Erkel Ferenc Általános Iskola 5. a osztályának gitárkíséretes Nap-köszöntő dalcsokra tette ünnepélyessé.

A napenergia hasznosításhoz kapcsolódóan négy szakmai vitát, beszélgetést indító előadás hangzott el. Háber István a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje a fotovillamos és a fotovillamos-termikus rendszerekre vonatkozó tapasztalatokról beszélt. Kapros Zoltán szakértő előadásában a napenergia-hasznosítás környezeti és társadalmi hatásaival, a megújuló energia támogatási rendszerének alakulásával foglalkozott. Szilágyi Attila a Nyíregyházi Egyetem tanársegédje a napenergiás hűtés témakörét, aktualitásait tekintette át, Termann Zsolt az NVSolar Energia Kft ügyvezető igazgatója pedig az árnyékolás napelemes rendszerekre gyakorolt hatására vonatkozó ismereteket, eredményeket foglalta össze. Az előadások hozzászólásokkal és hallgatói kérdések megválaszolásával egészültek ki. A szakmai rész keretében nyílt lehetőség a Hungaroklíma Bt hővisszanyerős helyiségszellőztetőjének megtekintésére.

A program személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre is lehetőséget kínáló fogadással zárult. Az előadások prezentációi pdf formátumban a Magyar Napenergia Társaság honlapján, http://fft.szie.hu/mnt/konferencia.htm címen elérhetők.

 

Galéria elérhető itt

© 2004-2017.