Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Nap Napja 2018

A Nemzetközi Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására Magyarországon 1994 óta évente szervezi meg a nyári napfordulóhoz közeli vasárnapon a Nap Napja rendezvényt a Szent István Egyetem, Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke (SZIE FFT) Gödöllőn. Az idei 25. jubileumi alkalom június 17-én került megrendezésre. A program célja a Nap köszöntése mellett a megújuló energiaforrások, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítás népszerűsítése.

A rendezvényt a program kezdeményezője és házigazdája, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg, Imre László professzor az MNT tiszteletbeli elnöke, dr. Fábián Zsolt ny. alpolgármester, dr. Pappné Pintér Csilla Gödöllő alpolgármestere és dr. Kátai László a SZIE Gépészmérnöki Kar dékánja köszöntötte. A Hajós Alfréd Általános Iskola kisiskolásai alkotásaiból készített színes kiállítás fogadta a rendezvényre érkezőket, és Ők adták elő a jókedvre sarkalló Nap-köszöntő kulturális műsort is Szőllősy Borbála és Kádasné Bakó Beáta irányításával.

A szakmai részben először Pálfy Miklós, a Solart-System Kft. alapítója tekintette át a fotovillamos (napelemes) energiahasznosítás 25 évét. Elmondta, hogy a többrétegű napelemek töretlen fejlődést mutatnak. A jövő az új technológiák, a rendszerszabályozás fejlesztése és a tároló rendszerek elterjesztése irányába mutat. Varga Pál, a Naplopó Kft. alapítója és vezetője a fototermikus (napkollektoros) energiahasznosítás elmúlt 25 évét követte végig. Előadásában összehasonlította a a napkollektoros és a napelemes rendszereket. Elmondta, hogy a kollektorok nagyobb hatásfoka miatt az egységnyi energia előállításához kevesebb kollektor felületre van szükség, a hő tárolása azonban nehezebb, mint a villamos energiáé, így pillanatnyilag 2,5-szer kedvezőbb a napelemekkel előállított energia. 2017-ben napelemek energiatermelése már duplája volt a kollektorok hőtermelésének. Dr. Plesz Balázs, a BME Elektronikus Eszközök Tanszék (EET) egyetemi docense előadásában a napelemekkel kapcsolatos néhány tévhitet járt körül, elmondta például, hogy a gyártás környezetszennyező volta önmagában igaz, de az összes elektronikai termék viszonylatában elenyésző részt képez és 75-80%-ban újrahasznosítható. A hozzászólások kapcsán szóba kerültek az organikus napelemek, az energia tárolásához kapcsolódóan a hidrogéntechnológia és ezzel kapcsolatosan az üzemanyagcellák segítségével történő felhasználás.

A Premontrei Iskolaközpont tanulói hallgatói projekt keretében kapott konkrét tervezési feladat eredményeit foglalták össze, bemutatva, hogy a szabadon hozzáférhető napenergiás tervezőszoftverek segítségével könnyen, megbízhatóan lehet az igényeknek és adottságoknak megfelelő rendszert méretezni. A BME EET munkatársai videofelvételen és posztereken mutatták be a náluk készült napelem készítésének lépéseit. A szakmai részt dr. Seres István, a Fizika és Folyamatirányítási Tanszék vezetője és dr. Vig Piroska egyetemi docens a fényhez kapcsolódó kísérletei, többek közt a zenélő napelem és a stroboszkóphatás segítségével bemutatott felfelé folyó víz színesítette.

A rendezvényen megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt Komlós Ferencről, aki úttörő szerepet vállalt a hőszivattyúk hazai elterjesztésében. Lehetőség nyílt a SZIE Aula lépcsőjénél kialakított átlátszó napelemes rendszer és annak működését monitorozó rendszer megtekintésére. A színes program személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre is lehetőséget kínáló fogadással zárult.

CsatolmányMéret
dsc_0306.jpg3.65 MB
© 2004-2017.