Ön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Műszaki Intézet jogelődjének, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának az archív honlapját böngészi. Az oldalon fellelhető információk már nem frissülnek, időközben aktualitásukat veszthették.

Az aktuális információkhoz kérjük, látogasson el a Műszaki Intézet új oldalára: https://muszaki.uni-mate.hu

Beszámoló a 2020. évi Energy and Environment Workshop rendezvényről

2020. december 10-11. között 26. alkalommal került megrendezésre a SZIE GÉK Fizika és Folyamatirányítási Tanszék által alapított és évente megrendezett Energia és Környezet Workshop (26th Workshop on Energy and Environment, EE 2020). A rendezvényt Dr. Farkas István professzor, a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskola vezetője, a konferenciasorozat alapító elnöke nyitotta meg, Dr. Szabó István professzor, a SZIE oktatási rektorhelyettese; Dr. Kátai László professzor, a Gépészmérnöki Kar dékánja; Dr. Dani Rusirawan a Bandungi Egyetem (IENAS) rektorhelyettese; Dr. Philip Weihs professzor, BOKU, Bécs és Dr. Bartha Sándor c. egyetemi docens is köszöntötte. A rendezvény a pandémia miatt online módon került megrendezésre.

A nemzetközi konferenciasorozat célja az energiához és környezetünkhöz kapcsolódó azon kutatási irányok és eredmények bemutatása, melyeket a témakörben az utóbbi évben értek el egyetemünkön és az együttműködő társegyetemeken. A program lehetőséget kínált PhD hallgatók, illetve a nemrég fokozatot szerzett kutatók szereplésére is.

A rendezvény kiemelt témaköre idén is a napenergia hasznosítás volt, a 25 előadás szinte mindegyike érintette ezt a témát. Bemutatásra kerültek új modellek, mérési eredmények, esettanulmányok, speciális alkalmazási lehetőségek mind a napelemekkel, mind a napkollektorokkal mind a PV/T kollektorokkal kapcsolatban. Szóba került a szoláris szárítás, hallhattunk előadásokat a hőszivattyúkról különböző aspektusban és áttekintettük a Magyar Napenergia Társaság eddig elért eredményeit. A napenergia hasznosítás témakörét jól kiegészítették a levegő szennyezettségéhez, egy szenzorfejlesztéshez és a digitális kamerák tudományos kutatásban való potenciális alkalmazásához kapcsolódó prezentációk.

Az online rendezésből adódóan a szokásos jó hangulatú személyes beszélgetések, eszmecserék sajnos elmaradtak, viszont olyan résztvevők is aktívan be tudtak így csatlakozni, akikre nem számíthattunk volna, ha Gödöllőre kell utazni.

Az előadások összefoglalói a rendezvényre megjelentetett kiadványban olvashatók, melynek elektronikus változata a http://fft.szie.hu/ee2020.htm címen minden érdeklődő számára hozzáférhető.

CsatolmányMéret
ee_2020_kep.png207.46 KB
© 2004-2017.