Egy érdekes kutatási program

A Gépszerkezettani Tanszéken dolgozó PhD. hallgatónk, László Zoltán, ideje egy részében a Magyar Tudományos Akadémia - Wigner Fizikai Kutatóközpontjában fejlesztőmérnökként tevékenykedik. Ide kapcsolódik PhD. témája is, amely egy mágnescsapágy fejleszése, kifejezetten a nagy fordulatszámú neutronnyaláb-szaggató berendezések által támasztott követelményrendszernek megfelelően.

Noha mágnescsapágyak már léteznek, a feladat nem triviális, hiszen a radioaktív környezet, a karbantartásmentesség, illetve a vákuumban történő üzemeltetés komoly gátakat jelentenek a meglévő csapágyazásoknak.
A Kutatóközpont unikális lehetőségekkel bír a kutatás és fejlesztés területén, az országunkban elsőként megépült atomreaktornak köszönhetően. Emellett számos más területen is folynak kutatások, mint például mikrofizika, kvantumoptika, lézerfizika, stb. A reaktorból kivezetett neutronokkal a nanométer törtrészének tartományában lehet méréseket végezni különböző fémes és nem fémes anyagokon.

Lehetőség van roncsolásmentes módon maradófeszültség és felületi érdesség mérésre (Angström nagyságrendben), mikro-szemcseszerkezeti vizsgálatokra, vagy akár a tribológiában ismeretes felületaktív anyagok viselkedésének tanulmányozására. A neutron sajátos előnye, a hidrogénnel való intenzív kölcsönhatási képessége, amelyet kihasználva olyan méréseket is le lehet bonyolítani, amelyek a röntgensugaras eljárásokkal megvalósíthatatlanok. A Gépészmérnöki Kar Gépszerkezettani Intézete és a Wigner Fizikai Kutatóközpont a közeljövőben szorosabb kutatási és fejlesztési együttműködést tervez, többi között járműtechnikai és mezőgazdasági-technikai területeken.
A Kutatóközpontról, továbbá a Neutronspektroszkópiai osztályról az alábbi linken további részleteket ismerhetnek meg az érdeklődők. (http://www.szfki.hu/)

© 2004-2017.