Átadták a Gépészmérnöki Kar 1,7 milliárd forintos beruházását

A magyar műszaki felsőoktatás 4455 négyzetméter új és 5964 négyzetméter felújított oktatási térrel bővült Gödöllőn. A két év alatt közel 1,7 milliárd forint beruházásával megvalósított új Műszaki- és Természettudományi Oktatóközpontot, Regionális Tudástranszfer Központot május 25-én adta át dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora, dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Köpeczi Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztérium miniszteri biztosa.

A fejlesztés során 22 új oktatótér létesült, míg 18-at felújítottak. A mintegy 1500 hallgatót képző Gépészmérnöki Kar gyakorlati oktatási infrastruktúrája teljes mértékben megújult, laborterülete közel kétszeresére növekedett és korszerű eszközparkkal bővült.

Minderre égető szükség volt, hangsúlyozta az átadó ünnepségen dr. Solti László, hiszen bár a Gépészmérnöki Kar megbecsült tradíciókkal rendelkezik a műszaki felsőoktatásban, infrastruktúrája elavult volt. Az európai uniós és hazai támogatásból valamint az egyetem saját forrásaiból megvalósult fejlesztés szerencsésen egybeesik a műszaki és természettudományi képzés felsőoktatáson belüli térnyerésével. A kar már az új tanévben a legkorszerűbb feltételekkel fogadja az első évfolyamos hallgatókat. Ez megbecsülendő versenyelőnyt jelent a kapacitástöbblettel jellemezhető magyar felsőoktatásban, állapította meg a rektor.

A korszerű infrastruktúra a minőségi oktatásnak is feltétele, ami mellett a Szent István Egyetem elkötelezte magát. Emellett arra is szükség van, hogy az első helyen az egyetemet választó, tehát legkiválóbb hallgatók kerüljenek be a gödöllői székhelyű intézménybe, a tanárok pedig a tudomány nemzetközi világában is rangot vívjanak ki a karnak, például idegen nyelvű képzések indításával.

A Regionális Tudástranszfer Központtól azt várja a megye lakossága, mondta dr. Szűcs Lajos, hogy lehetőséget adjon a tudás átadására és megszerzésére, mert akkor lesz értelme itt élni. Hasonlóképp fogalmazott dr. Köpeczi Bócz Tamás, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás során felhasznált forrásnak a magyar társadalom fejlődését kell szolgálnia. Mint fogalmazott, különösen a vidéki területeken megtartó erőt jelent a tudás megszerzése és hasznosíthatósága.

A fejlesztés eredményeinek megtekintése előtt dr. Szabó István, a Gépészmérnöki Kar dékánja elmondta, hogy a beruházás két helyszínen valósult meg. Az európai hírű mezőgazdasági gépfejlődés-történeti gyűjteményt is magába foglaló Gyakorlati és Képzési Központ és Szakmúzeum épületegyüttesének új szintjén kialakult egy környezetbarát energiákat felhasználó multifunkcionális oktatási és kutatási központ. A másik helyszínen, a tanműhelyek területén azok rekonstrukciójával további korszerű laboratóriumi, szaktantermi, képzési terek jöttek létre.

 

© 2004-2017.