Kutatók Éjszakája a Gépészmérnöki Karon

 A 2012-es kutatók éjszakája program keretén belül a Mérnökinformatikai Központ (MIK) épületében 3 munkahelyen kerültek lebonyolításra a különböző bemutatók. Az 1. számú munkahelyen a 3D-s képalkotási technikák kerültek gyakorlati bemutatásra, kiegészítve a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségek bemutatásával. A 2. számú munkahelyen LEGO robotok működését lehetet megtekinteni, és azokkal kapcsolatban tehettek fel kérdéseket a jelenlévők. A 3. számú munkahelyen elméleti előadás és gyakorlati bemutató keretében került ismertetésre az elektromágneses hullámokon alapuló távérzékelés infra- és multispektrális tartományai által nyújtotta lehetőségek. Itt a gyakorlati bemutató részeként működés közben egy infrakamera és egy hordozható spektroszkóp működését lehetett tanulmányozni.

 A MIK épülete előtti területen a precíziós mezőgazdasági technológiákban alkalmazható automatikus erőgép kormányzás működését próbálhatták ki a „traktoros jelöltek” egy 8000-es szériájú John Deere traktor „meglovagolásával”. A program a Gépészmérnöki Kar és a KITE ZRT együttműködésében valósult meg, így a kis kutatók ezen a munkahelyen egy gyakorló szervizmérnökkel is konzultálhattak az alkalmazástechnikai kérdésekkel kapcsolatban.

Idén első alkalommal a Bosch is bekapcsolódott a Gépészmérnöki Kar programjaiba, nem kis látogatói érdeklődésre számot tartva. Az erre az alkalomra felépített bemutató sátorban demó maketteken a lean filozófiára épülő gyártási folyamatirányítással, a hatvani gyárban folyó termék előállítási technológiákkal, és egyes szerkezeti egységek (pl. műszerfal) működésével ismerkedhettek a mechatronika szakterület iránt érdeklődő –változatos korösszetételű- érdeklődők.

A Gépipari Technológiai Intézet által szervezett program a robotokkal történő anyag megmunkálási technológiák bemutatását célozta. Napjainkban a korszerű robot és CNC technológiák terjedése és használata az ipar minden területén meghatározó. A korszerű tanműhelyi körülmények között megtekinthető és kipróbálható megmunkálására robottechnológia a kicsik és a nagyok érdeklődését egyaránt felkeltette. A munkaállomáson az alkatrész egy gyártósoron keresztül haladt, ahol a különböző megmunkálási folyamatokat szimuláltuk. Az ellenőrzést követően a programozott robot a megfelelő tálcára helyezte az elkészült alkatrészt. A robotot a bátrabbak kézzel is működtethették. Egy CNC gép gyártási folyamat közbeni működésének tanulmányozása iránt is nagy érdeklődés mutatkozott. A látogatók izgatottan figyelték, ahogy a berendezés automatikusan cseréli a szerszámot, majd elvégzi az előre programozott forgácsolási műveletet. A 3D-s megjelenítés a monitoron még a megmunkálás előtt láthatóvá tette az elkészülő alkatrészt, így a virtuális és a valós terméktanulmányozás élménye együttesen vált élvezhetővé.

Az Aulában megrendezett mobil robotos program a technikával való barátkozáson túl némi falatozásra is lehetőséget adott, hiszen a robotkarral csokit kellett felvenni, mozgatni. A jellemzően általános iskolás célközönség türelmesen várta, hogy mikor lehet személyesen is irányítani a robotot, a robotkart egy laptopra telepített vezérlőprogram segítségével. Aki a csoki halomból 3 percen belül ki tudott emelni egy szeletet, az jutalomként elfogyaszthatta. A kísérletező kedvűek nagyon komolyan vették a feladatot, volt aki remegő kézzel bontotta ki nyereményét. Néha a szülők, kísérők is beszálltak a játékba és kiderült, hogy a 3 perces szintidő nem kis feladat elé állította a jövő robotprogramozó hallgatóit.

Az Aulában és a Gépészmérnöki Kar épülete előtti területen megrendezett Közlekedésbiztonság a fiatalokért c. program előadásokat, vezetéstechnikai bemutatót, sebességmérésben való részvételt és biztonsági övvel felszerelt vezetőülés ütközéses kipróbálását kínálta az érdeklődők számára. A programokat a Gépészmérnöki Karral együttműködésben a Hungaroring ZRT, a Vezetéstechnikai Centrum Kft, az Autópálya Rendőrség és a Gödöllői Tűzoltóság szervezte és bonyolította le.

Idén is nagy érdeklődés övezte az Aulában megrendezett Kísérletek Éjszakája c. programot. A látványos fizika kísérletek között szerepeltek otthon, mindenki által elvégezhetők is, amelyek közül az étkezési keményítős védőburokkal ellátott, 3. emeletről leejtett és épen maradt tojás aratta a legnagyobb sikert. Ugyanakkor különlegesebb, a mindennapi életben általában kevesek által elérhető anyagokkal is találkozhattak az érdeklődők, mint például a folyékony nitrogénes gránátvető vagy az épület előtti szökőkútban felrobbantott széndioxid-bomba, de nagy érdeklődés kísérte a héliummal telt lufikkal végzett attrakciót is.

Képgaléria megtekinthető itt

Az eseményről készült összefoglaló kisfilm megtekinthető itt és a SZIE Gépészmérnöki Kar Youtube csatornáján is:

© 2004-2017.