Energia és Környezet Workshop a Környezetipari Rendszerek Intézetben

2012. november 22-23-án 18. alkalommal került megrendezésre a SZIE GÉK Környezetipari Rendszerek Intézet, Fizika és Folyamatirányítási Tanszék által alapított és évente megrendezett Energia és Környezet Workshop (18th Workshop on Energy and Environment, EE 2012). A rendezvényt Dr. Farkas István professzor, a Környezetipari Rendszerek Intézet igazgatója, a konferenciasorozat alapító elnöke nyitotta meg és Dr. Szabó István professzor a Gépészmérnöki Kar dékánja is köszöntötte.

A nemzetközi konferenciasorozat célja azon kutatási irányok és eredmények bemutatása, melyeket a témakörben az utóbbi évben értek el egyetemünkön és az együttműködő társegyetemeken. A hazaiak mellett osztrák, német, szlovák, román és indonéz szerzők előadásai szerepeltek.  A rendezvényen nagy szerepet kaptak a doktoranduszok, akiknek a rendezvény lehetőséget kínált tudományos eredményeik bemutatására és hozzájárult az angol nyelven történő előadási rutin megszerzéséhez.

A  rendezvény kiemelt témakörének a napelemek témaköre tekinthető, hiszen a 16 előadásból  7 foglalkozott ennek különböző aspektusaival (fejlesztések, új alkalmazások, rendszer tervezés, modellezés, energiatermelés, környezetvédelmi hatások, napelem-karakterisztikák). Továbbá a napkollektorok hőtranszportja és a szoláris hűtés mellett szó esett a fázisváltó anyagok energetikájáról, a kondenzcsikok rövidhullámú sugárzásra gyakorolt hatásáról, az áramlástanban található szimmetriákról, a magyarországi szénlelőhelyek radioaktív sugárzásáról, szoftver fejlesztésekről és jármű agyagos talajban való haladásakor mérhető buldózer hatásról. Nagyon hasznosak és további kutatásokra inspirálóak voltak az előadásokat követő szakmai viták is.

Az előadások 1 oldalas összefoglalói a rendezvényre megjelentetett kiadványban olvashatók, ami a Kosáry Domokos Könyvtárban a szélesebb közönség számára is hozzáférhető.

A rendezvény támogatásáért köszönet a TÁMOP-4.2.2.B-10/1-2010-0011 "A tehetséggondozás és kutatóképzés komplex rendszerének fejlesztése a Szent István Egyetemen" c. projektnek.

CsatolmányMéret
ee_2012_cikk_kep.jpg457.15 KB
© 2004-2017.