Készülődünk a Bamako rallyra!

Január 25-én indul a 2013-as Budapest-Bamako rally Budapestről a Kongresszusi Központtól. A Gépészmérnöki Kar az idén is képviselteti magát az embert és gépet próbáló futamon: a mentő csapat szakmailag és fizikailag is jól felkészült tagja Blahunka Zoltán kollégánk, aki a csapaton belül - a túlélés mellett - az egyik legfontosabb feladatot kapta. Ő felel a baleset helyszínére való pontos megérkezéshez szükséges navigálásért.

A gépüzemeltetés és a GPS technológia oktatója sokat tapasztalt speciális mentősként örömmel vág neki a kéthetes „terepgyakorlatnak”. A részvétel komoly kihívás, hiszen a résztvevő csapatok 16 nap alatt 9500 km-t tesznek meg szárazon, vízen, sivatagban, szavannán.

A speciális „túra” teljesítésének az emberi tényezőkön túl két fontos feltétele van: eredményes navigálás és a gépek műszaki állapotának versenyszerű fenntartása sajátos körülmények között.

Navigációs szempontból a sivatag a legizgalmasabb pályaszakasz, ahol használható tereptárgy hiányában csakis a műholdas helymeghatározásra lehet számítani. A gépüzemeltetéshez gyakran az izomerőre, na meg persze homokvasra, rántókötélre, homoklapátra, egyéb hasznos szerszámokra és mintegy 1500 liter gázolajra is szükség lesz.

A rally a következő országokat érinti: Magyarország, Szlovénia, Olaszország, (Franciaország, Spanyolország kompozástól függően), Marokkó, Nyugat Szahara, Mauritánia, Szenegál, Bissau-Ginea.

A rallyval kapcsolatos híreket figyelemmel kísérjük!

Blahunka Zoltánnal készült interjúnk itt megtekinthető, ahol beszámol a nem mindennapi élmányeiről, amit az eddigi öt részvétele alatt szerzett:


Ízelítőül néhány korábbi felvétel:

© 2004-2017.