Nap Napja 2012

A Napenergia Társaság Európai Tagozatának felhívására Magyarországon 1994 óta évente szervezi meg a Nap Napja rendezvényt a Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke Gödöllőn. A program idén június 17-én, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnapon került megrendezésre. A program célja a Napunk köszöntése és a figyelem felhívása a megújuló energiaforrások, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására.

A rendezvényt a házigazda, Farkas István professzor a Magyar Napenergia Társaság (MNT) elnöke nyitotta meg és Imre László professzor, az MNT tiszteletbeli elnöke köszöntötte. Ezt követően az Erkel Ferenc Általános Iskola 5. a osztályának kórusa Tóth Edit tanárnő vezetésével előadott zenés Nap-köszöntője tette ünnepélyessé a napot.

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el. Bohoczky Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energiák Albizottság tagja a klíma, környezet, megújuló energiaforrások összefüggéseit világította meg. Fábián Zsolt alpolgármester önkormányzati oldalról mutatta be a megújuló energetikában elért eredményeket és az aktuális lehetőségeket. Termann Zsolt az NVS Energia energiagazdálkodási szakmérnöke napenergiás rendszerek kivitelezési tapasztalatairól elemezte. Kocsány Ivett PhD hallgató a termikus napenergia hasznosítás hatásfok vizsgálata témakörben saját kutatásai alapján nyert eredményeit mutatta be. Végül Lipták Péter a PannErgy mérnöke a geotermális energiahasznosítás lehetőségeit mutatta be a Szentlőrincen megépült rendszer példáján keresztül. Hozzászólásokkal, a témakörhöz kapcsolódó kérdések feltevésével a hallgatóság is aktív részese lett a szakmai vitának. A vitát követő kis fogadás személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserékre kínált lehetőséget.

A program T. Nagy János helyszínen kiállított eszközeinek és a Tanszék napenergiás oktatási és demonstrációs berendezéseinek bemutatásával zárult.

© 2004-2017.